Robert Stenbom, verksamhetsdirektör på SIS menar att allvarliga incidenter som på Lövsta aldrig kommer att gå att undvika helt.

Myndigheten: Ungdomshem har styrt sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Statliga ungdomshem har under starka institutionschefer fått leva sina ”egna liv” – däribland Lövsta ungdomshem i Vagnhärad, där allvarliga missförhållanden uppdagats. Det framkommer i en pågående IVO-utredning.

Det senaste året har allvarliga missförhållanden uppdagats på Lövsta ungdomshem i Trosa. Barn som bott där har bland annat fått slag med handflator i bakhuvudet, blivit nypta i bröstet och utsatts för verbala kränkningar av anställda. Flickor har fått hånfulla kommenterar om sin vikt och hållits isolerade på sin rum när de, enligt anställda, uppträtt flamsigt.

Tre avdelningar stängde – chefen avgick

Avslöjandena ledde till att tre avdelningar på hemmet tillfälligt stängde och den tidigare institutionschefen valde att lämna sin post. Även andra anställda med olämpligt beteende har fått lämna ungdomshemmet.

Lövsta ungdomshem

Med anledning av vad som framkommit riktade IVO i mars hård kritik mot Lövsta.

I beslutet pekade man på att barn på ungdomshemmet inte fått en trygg och säker vård utan i stället utsatts för fysiska övergrepp och allvarliga kränkningar. Från SIS sida har man medgett brister och lovat ett antal åtgärder.

Ny utredning på gång

Men utredningen stannar inte där.

IVO granskar sedan i höstas parallellt hur huvudmannen för Lövsta, Statens insitutionsstyrelse (SIS), sköter egenkontrollen av sina ungdomshem i hela landet.

Beslut i ärendet väntas inom några veckor och IVO vill inte kommentera granskningen innan dess.

Men protokoll från möten mellan IVO och SIS, som SVT tagit del av, visar att Lövsta inte är det enda ungdomshemmet som SIS haft svårt att kontrollera.

Under ett möte den 24 februari i år uttrycker IVO-tjänstemän oro över att SIS kontroller inte är tillräckliga för att fånga upp brister på ungdomshemmen. I samtalet lyfter IVO:s egen generaldirektör, Gunilla Hult Backlund, specifikt upp missförhållanden på Lövsta.

”Hemmen har fått leva sina egna liv”

Företrädare för IVO säger också till ledningen för SIS att det verkar finnas ett glapp i organisationen mellan ledningen och arbetet på avdelningarna.

SIS generaldirektör Kent Ehliasson försvarar sin myndighet med att han inte tycker att problemen är så generella som IVO anser.

Enligt protokollet säger han också att det varit svårt att få till en central organisation som kunnat styra institionerna. Istället har vissa institutioner levt sina egna liv under starka institutionschefer. Han säger vidare att det finns problem med avdelningsföreståndare som saknar tillräcklig kompetens – och som inte är på plats på avdelningarna.

Nekar till generella problem

SVT har sökt Kent Ehliasson, men han väljer att inte ställa upp för en intervju. Istället hänvisas vi till SIS verksamhetsdirektör Robert Stenbom. Han vill tona ned problemen och nekar till att de är generella för SIS.

– Det är en självständig roll så visst har man en stort mått av friheter. Sedan har vi riktlinjer, lagstiftning och uppföljning, och det som skedde i fallet Lövsta var att uppföljningen brast. Men visst har institutionschefen ett stort mandat att styra sin institution, vilket för det allra mesta är bra eftersom man kan de lokala förutsättningar bäst, säger Robert Stenbom.

Men har det varit ett problem att institutionscheferna har varit för självständiga?

– På Lövsta har det ju uppenbarligen varit det, men generellt är det inte ett problem.

Fler incidenter kommer att ske

Enligt Robert Stenbom är Lövsta unikt eftersom det skett så mycket där. Visserligen sker det liknande incidenter även på andra institutioner. Men så länge det ligger under en viss nivå är det inte så mycket att göra åt menar han, incidenter kommer att inträffa.

– Det är en så pass stor organisation så det kommer det att göra. Så ser det ut på andra stora organisationer, så som kriminalvård, sjukvård och polis, vart du än tittar. Så det är klart det sker incidenter som inte är önskade. Problemet är när det sker för många av dem, säger han.

SVT har sökt men inte lyckats nå den tidigare institutionschefen för Lövsta ungdomshem.

Barn vårdas på statliga ungdomshem av olika anledningar

Statens institutionsstyrelse driver ungdomshem i hela landet. Dit kommer ungdomar som har omhändertagits enligt LVU, vilket innebär att ungdomen kan ha levt ett destruktivt liv med droger och alkohol, eller att den unges föräldrar inte kan ge det stöd som barnet behöver. En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lövsta ungdomshem

Mer i ämnet