Arkivbild. Foto: TT

Lurade äldre på pengar genom ”kontroll av brandvarnare” – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig kvinna lurade flera äldre i Flen och Eskilstuna att hon skulle kontrollera deras brandvarnare och kom på så sätt över deras bankkort och koder. Nu döms hon tillsammans med sin medhjälpare till fängelse.

Kvinnan döms för flera fall av bedrägerier och en grov stöld. I flera av fallen handlar det om att hon knackat på hemma hos äldre personer och bett om att få komma in för att byta batterier i deras brandvarnare. Sedan har hon låtsats ta betalt av dem för att kunna stjäla deras bankkort och komma åt tillhörande koder, för att på så sätt kunna göra uttag i en bankomat.

Känner sig otrygga

Två gånger har kvinnan lyckats ta ut 15 000 kronor. I ett av fallen tryckte hon upp den äldre kvinnan mot väggen för att kunna stjäla plånboken.

Flera av de utsatta har i förhör sagt att de känner sig otrygga hemma efter händelserna.

Till sin hjälp har kvinnan haft en 31-årig man som flera gånger befunnit sig i närheten av bostäderna som hon gått in i. Han döms för medhjälp till bedrägeri och grov stöld.

Har agerat själv

I några av fallen har kvinnan agerat ensam, bland annat när hon genom annonsering på nätet fått personer att betala för mobiltelefoner som hon låtsats sälja.

Kvinnan döms till fängelse i ett år och sex månader, medan mannen får fängelse i ett år. De ska tillsammans betala skadestånd på över 25 000 kronor till de drabbade, medan kvinnan får betala ytterligare drygt 40 000 kronor i skadestånd i de fall där hon agerat ensam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer