Anna af Sillén (m) är oppositionsråd i Nyköping. Foto: TT/SVT

​M vill öppna dörrarna för fler flickor

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Nyköping vill se fler flickor – och färre pojkar – bland de ensamkommande barn som anvisas till kommunen. Förslaget väcktes när kommunstyrelsen sammanträdde under måndagen.

En majoritet av de ensamkommande barn som anlänt till Sverige de senaste åren är pojkar. Den trenden vill Moderaterna i Nyköping vända.

Moderaternas förslag, som lades på kommunstyrelsens bord under måndagen, går ut på att Nyköping bör vända sig till Migrationsverket med en begäran om att kommunen enbart ska ta emot flickor under 2017.

#flykt

– Vi tycker att Nyköping som kommun ska ta ett större ansvar för ett jämställt mottagande, säger oppositionsrådet Anna af Sillén (M).

Fler män lyckas fly

Som den svenska migrationspolitiken är utformad i dag missgynnas kvinnorna, menar hon. Män och pojkar lyckas i högre grad fly medan kvinnor och flickor blir kvar i krigsdrabbad länder.

– Min bild är att Sverige behöver se över sitt asylsystem och den rörelsen måste börja någonstans. Det här är ett sätt att verka för förändring och skicka en tydlig signal till regeringen om att nytänk krävs.

Vill ha kvotsystem

I förlängningen vill Anna af Sillén se ett kvotsystem som underlättar för fler flickor och kvinnor i krigsdrabbade länder att ta sig till Sverige.

– Det är dit vi vill komma. Vi ser många negativa konsekvenser med dagens system som innebär att människor tvingas utsätta sig för stora risker för att ta sig hit.

Moderaterna föreslår att Nyköping, utöver det nu gällande avtalet om att ta emot 130 barn, enbart ska ta emot ensamkommande flickor under 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet