Mattias Claesson (C), Monica Johansson (S) och Jonas Lindeberg (VfP) presenterade majoritetens budget för 2020 på måndagen. Foto: SVT/Sofia Hårdänge

Patientavgifterna på vårdcentralerna i Sörmland återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Det är gratis att besöka vårdcentralerna i länet i dag. Men nu vill majoriteten i Region Sörmland återinföra patientavgifterna. Varje besök föreslås kosta 200 kronor.

För att klara utmaningarna som finns inom hälso- och sjukvården i länet behöver vårdcentralerna få ytterligare 100 miljoner kronor. Det konstaterade majoriteten, i form av Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet, när de presenterade budgeten för 2020 under måndagen.

Fler distriktssjuksköterskor, distriktsläkare och psykologer behöver utbildas.

”Förtäckt skattehöjning”

Det här ska delvis finansieras genom att återinföra patientavgiften på vårdcentralerna. Varje besök föreslås kosta 200 kronor, men det ska fortsatt vara gratis för barn och personer som är över 85 år.

– Hade det varit ett annat ekonomiskt läge hade vi kanske inte återinfört avgifterna, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Hade man kunnat få in pengarna på något annat sätt?

– Det skulle varit att höja skatten och det vill vi inte göra i det här läget. Region Sörmland har bland de lägsta skatterna i landet. Vi har en bra kvalitativ vård till en otroligt billig penning.

Alla oppositionspartier i regionen, förutom Vänsterpartiet, är för återinförandet av avgiften. 

– Det här är ju nästan en förtäckt skattehöjning som då drabbar de som är sjuka istället för alla sörmlänningar. Vi vill fortsätta ha avgiftsfri primärvård, säger Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i regionen.

Barn i fokus

Utöver vårdcentralerna låg fokus i budgeten på barn och unga. Barn- och ungdomspsykiatrin får tre miljoner kronor mer, liksom samtalsmottagningarna i länet. Barnhälsovården och tandvården för barn och unga får också ytterligare två miljoner kronor vardera.

Skatten förblir oförändrad.

Förra veckan presenterade oppositionen sitt budgetförslag, där fokus låg på att digitalisera och effektivisera vårdkontakterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.