Dag Bergentoft, Moderaterna Oxelösund. Foto: Robin Persson, SVT

Maktskiftet i Oxelösund: Borgerligt styre efter 72 år

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösunds kommun får för första gången på 72 år ett borgerligt styre. En majoritet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

I ett pressmeddelande på torsdagskvällen meddelade de fyra partierna M, SD, KD och L att det är de som ska styra Oxelösund de kommande fyra åren. Det blir det tidigare oppositionsrådet Dag Bergentoft som kommer axla rollen som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi (Moderaterna) anade att vi skulle gå fram ganska bra, men så här pass bra hade vi inte ens drömt om, säger han.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Kommunen har traditionellt sett varit ett starkt S-fäste och enligt Dag Bergentoft så är det första gången sedan 1950, då Oxelösunds stad bildades, som kommunen kommer att styras på något annat sätt än med Socialdemokraterna som största parti.

– Ja, det känns ju verkligen. Att vi får vara med i en sådan här historisk stund, säger han.

Släpper in SD

Än så länge är det ingen sörmländsk kommun som meddelat att de tänker släppa in Sverigedemokraterna i en styrande koalition. Det nya minoritetsstyret i Vingåker söker stöd av partiet men i övrigt är det hittills bara i Oxelösund som man valt att bilda ett styre med dem.

– Vi satte hos ned och pratade med SD – helt förutsättningslöst. Och när vi tittade igenom den borgerliga politiken vi vill föra var vi helt samstämmiga, säger Dag Bergentoft.

Tillsammans har de fyra partierna 16 av 31 mandat i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet