Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för pakistanska flickors rätt att gå i skolan. Foto: TT

Malala Yousafzai får barnens Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Malala Yousafzai tilldelas årets World's Children's Prize för sitt arbete för barns rättigheter. Därmed är hon den enda som fått både Nobels Fredspris och ”barnens Nobelpris” under samma år.

Sedan tidigare är det enbart Nelson Mandela som fått båda utmärkelserna, men för hans del med tolv års mellanrum.

– Jag känner mig så stolt över att ha valts av er barn att få årets World’s Children’s Prize. Det hjälper mig att fortsätta kampen för flickors och alla barns rätt till utbildning, säger Malala Yousafzai i en kort film där hon tackar barnen och säger att hon ser fram emot att komma till Sverige och ceremonin på Gripsholms slott i Mariefred den 29 oktober.

Mottagaren av World's Children's Prize presenterades i dag av elever på British Junior Secondary i Eskilstuna. De är några av de två miljoner barn, varav 45.000 i Sverige, som varit med och röstat fram pristagaren.

Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för pakistanska flickors rätt att gå i skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.