Monica Johansson (S),vice ordförande för Mälardalstrafik, beskriver fredagen som en mörk dag för sörmlänningarna. Hör henne i klippet ovan. Foto: SVT

Mälardalstrafik riktar hård kritik mot SJ efter att de inställda tågavgångarna eskalerat

Publicerad

Problemen med de inställda tågavgångarna i Mälardalen har nu eskalerat. Mälardalstrafik, som samarbetar med SJ, riktar nu hård kritik mot företaget.

– Jag är rent ut sagt förbannad, säger vice ordförande i Mälardalstrafik.

Runt 140 SJ-avgångar i Mälardalen har ställts in de senaste två veckorna. Monica Johansson (S) som är vice ordförande för Mälardalstrafik och tillika ordförande i regionstyrelsen i Sörmland har tidigare riktat kritik mot SJ men menar att de fått slut på tålamodet nu när problemet blivit värre.

– Jag är rent ut sagt förbannad, för SJ verkar vara handlingsförlamade och inte kunna lösa det här. Det är människors vardag det handlar om, säger hon.

Var femte mälartåg ställs in

Tidigare har ett 15-tal avgångar per dag ställts in men i och med idag, den 19 november, har det antalet fördubblats med runt 30 inställda tåg per dag, vilket motsvarar var femte mälartåg.

Kritisk till inkörningen av SJ:s nya datasystem

Orsaken till problemet är personalbrist som har uppstått i samband med inkörningen av ett nytt datasystem.

– SJ inför ett nytt system mitt i terminen. När man gör en sådan stor omställning måste man göra risk- och konsekvensanalyser – där tror vi SJ har slarvat.

Hör mer om vad Monica Johansson (S) tycker om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.