Mälardalstrafiks vd om tågstrulet: ”Det behöver åtgärdas snarast”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan tog MTR över som operatör för Mälartåg. På en dryg vecka har 200 tåg helt eller delvis ställts in. Trots det är Mälardalstrafik, som äger tågen, övertygade om att det kommer se bättre ut framöver.

Enligt MTR:s egen statistik har punktligheten under de åtta första dagarna legat på mellan 65 och 70 procent, samtidigt som flera avgångar har ställts in.

Det är något som MTR beklagar, samtidigt som man påpekar att man kört ungefär lika många tåg som man skulle ha gjort om man utgått från den tidigare tidtabellen. En tabell som inte hade lika många avgångar som idag.

”Stabil tågtrafik”

Men faktum kvarstår. Mellan den 12-19 december har operatören kört 86 procent av all planerad trafik, om man räknar in delvis inställda tåg.

Det här är något som Mälardalstrafiks vd, Helena Ekroth, menar måste förbättras.

– De (MTR, red. anm.) jobbar aktivt nu med en åtgärdsplan i syfte att vidta de åtgärder som behövs för att få den här stabila tågtrafiken som medborgarna behöver, säger hon.

”Ständigt pågående arbete”

När MTR tog över hade man inte helt färdigutbildad tågpersonal och inte heller fått över all personal man räknat med från förra operatören, SJ. Något som bland annat lett till att tåg ställts in.

Tycker du att det är okej att man inte har helt färdigutbildad personal, när man kliver in i rollen som operatör?

– Att kompetensförsörja ett uppdrag är ett ständigt pågående arbete. Jag har förtroende för att MTR kommer fortsätta utbilda de förare, ombordpersonal och annan personal som behövs för att klara uppgiften. MTR vill inte sitta i situationen att trafiken inte fungerar.

Har du förståelse för att det finns viss irritation över att det blivit som det blivit?

– Absolut, samtidigt får man ha respekt för att det här är en stor förändring som MTR har att sjösätta.

I klippet berättar Helena Ekroth varför man valt att dra ner på antalet avgångar fram till onsdag och hur hon tror att tågtrafiken kommer fungera i jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.