Den må se ut som en vacker växt med fina blommor. Men sjögullen ställer till stora problem för bland annat friluftslivet. Foto: SVT

Så ska Mälarkommunerna kväva den vackra skadeväxten

Uppdaterad
Publicerad

Mälaren har drabbats av sjögull, en aggressiv vattenväxt som kan slå ut andra arter som redan finns i sjön. Nu samarbetar Eskilstuna, Västerås och Kungsör för att bekämpa växten.

– Det är en jättefin växt. Den liknar näckrosen med en liten gul blomma. Men den slår ut vår egen flora i vattendragen och förstör friluftslivet och båtlivet, säger Peder Fransson, arbetsledare för AMA:s arbetslag från Eskilstuna som arbetar med att bekämpa sjögullen i Mälaren.

Sjögull är ingen naturlig art i Sverige och den bildar stora mattor av blad på vattenytan.

Specialbyggd flotte

– Det blir svårt att ta sig fram med kanot och att bada. Vi tror även att livet i vattnet blir utarmat, säger Johan Forsberg, ekolog i Eskilstuna kommun.

AMA:s arbetslag utgår från Pottskär i Kvicksund. Med hjälp av en specialbyggd flotte kör de ut markdukar som de täcker över sjögullen med så att de inte får solljus.

– På en säsong ungefär kvävs de och försvinner, säger Peder Fransson.

De stora täckdukarna ska kväva sjögullen. Men kampen ser ut att bli en långdragen historia. Foto: SVT

Spridits från små platser

Sjögullen har spridits till Mälaren från små platser där det planterats ut.

– I det här fallet har det kommit ner från Arbogaån och det har hållit på i årtionden, säger Johan Forsberg.

Eskilstuna kommun och Västerås stad startade bekämpningen 2015 och i år är även Kungsörs kommun med i projektet.

Måste pågå i flera år till

– Det ser väldigt bra ut där vi har haft markdukarna, men däremot ser vi att det växer vid sidan om dem, säger Susanna Hansen, ekolog i Västerås stad.

Hon tror att bekämpningen måste pågå i flera år till.

Kungsörs kommun har tidigare genomfört fyra projekt själva för att få bort sjögull i Mälaren.

Behöver samarbeta

– Vi är ju en ganska liten kommun. Vi behöver samarbeta med andra kommuner för att nå resultat, säger Sofia Peräläinen, ekolog i Kungsörs kommun.

– Jag hoppas att vi fortsätter samarbetet och att arbeta för att fler kommuner som har sjögull kan bekämpa det här ihop, säger hon.

Se inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.