”Chansen att leva lite längre hade varit större”, säger Maria Guy, som nu är kroniskt sjuk i bröstcancer. Foto: SVT/TT

Mälarsjukhuset missade Marias återfall i bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde mer än ett år innan läkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna upptäckte att Maria Guy i Nyköping hade fått återfall i bröstcancer. Nu riktas omfattande kritik i fallet.

– Jag invaggades i en falsk trygghet, säger Maria.

Först felbedömdes en knöl vid ultraljud och senare placerades Maria i fel kö och fick vänta onödigt länge på operation. När ingreppet sedan följdes upp upptäcktes att tumören hade växt för mycket för att helt kunna tas bort.

– Jag invaggades i en falsk trygghet och hoppades på att allt var bra. Det var ju det de sa, säger hon.

Nu har cancern spridit sig både till skelettet och till levern. Maria har fått beskedet att det inte går att operera bort metastaserna i levern, då spridningen är så stor.

– Jag förstår inte varför de inte gjorde en biopsi från början när de kände att det var en knöl. De ska inte ens chansa på det, säger hon.

Chefsläkare: ”Det här ska inte hända”

Det är inte bara Maria som är frågande till sjukhusets behandling. Även Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommer med omfattande kritik, både för att läkare vid Radiologkliniken satte fel diagnos, och för att Bröstcentrum satte Maria i fel kö.

– Det är klart, att ur patientsynpunkt är det oerhört beklagligt att diagnosen fördröjdes på det här sättet. Det ska inte hända, säger Peter Augustinsson, chefsläkare på landstinget Sörmland.

Dyster prognos

Sjukhuset ska nu ha infört nya rutiner för att undvika att misstaget med vårdkön inte upprepas. Landstinget får också kritik för att en inblandad hyrläkare fått arbeta utan att ha haft svenskt specialistbevis, något som är ett krav.

Maria är nu kroniskt sjuk i bröstcancer, och hennes prognos är dyster. Men hon hoppas på en försöksstudie som görs vid Karolinska sjukhuset.

– Det är fortfarande på experimentstadiet. Jag har inte fått besked än och går lite i limbo nu, säger Maria.

Se hela inslaget här: Vården missade Marias återfall i cancer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.