Foto: Polisen/TT

Kastade sten och slog på poliser – aggressiv man döms till fängelse

Publicerad

En 36-årig man gick till angrepp mot polisen, knuffades, slogs och kastade sten. Nu döms han till nio månaders fängelse för bland annat våld mot tjänsteman.

Händelsen skedde den 30 april i år. Två poliser åkte då till en lägenhet i Hällby efter larm om att en kvinna blivit misshandlad av sin man.

De gick in i lägenheten för att tala med parterna, men blev då attackerade av mannen. Polisen försökte använda skyddsspray mot mannen, men han reagerade inte, utan fortsatte knuffas och slåss. Poliserna flydde ur bostaden, kallade på förstärkning och åkte därifrån, medan mannen kastade grus efter polisbilen. De fick mindre blessyrer till följd av händelserna.

Använde elchocksvapen

På vägen mötte de två civilpoliser som kom för att hjälpa till. De mötte mannen utanför skolan i Hällby. De försökte använda elchocksvapen mot mannen, men han var snart på fötter igen, och kastade då sten på polisen. En polis träffades i bakhuvudet, den andre på armarna. Det krävdes tre poliser för att till sist övermanna 36-åringen.

Mannen döms nu av Eskilstuna tingsrätt för fyra fall av våld mot tjänsteman, två fall av ringa narkotikabrott samt överträdelse av besöksförbud vid ett tillfälle. Påföljden blir nio månaders fängelse. Därtill ska han betala skade till de utsatta poliserna och kvinnan.

Friades på flera punkter

Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas för grov misshandel i två fall, men det ansåg inte rätten.

36-åringen frikändes också på ett antal punkter: Misshandel, tre fall av olaga hot, samt ett fall av överträdelse av kontaktförbud. Rätten ansåg att kvinnans berättelse var vag och saknade detaljer.

Mannen har nekat till brott och menar att han saknat uppsåt i flera fall. Han har också sagt att han handlat i nödvärn när han angrep de två civilpoliserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet