Möt Sörmlands mest anonyme VM-hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Nordström kan mycket väl vara Sörmlands mest okände VM-hjälte. Han har inte mindre än tre VM-guld i undervattensrugby. I dag är han något av en eldsjäl inom undervattensrugbyn i Eskilstuna.

Marcus Nordström, som även har flera EM- och SM-titlar på sitt samvete, har hållit på med sporten i mer är tre decennier.

Sex spelare i vattnet och lika många avbytare på varje sida, en saltvattenfylld boll och två korgar som mål. Det är undervattensrugby väldigt kortfattat.

Sportfredag

– Det är ju ganska fysiskt, säger Marcus Nordström.

Utrustningen består i huvudsak av fenor, cyklop och en badmössa. Mössan har skydd för öronen så att man inte riskerar att få trumhinnorna spräckta om man får ett slag mot dom. Bollen får bara spelas under vattnet och man inte får röra motspelarens utrustning och endast den som har bollen får attackeras.

Spel i fler dimensioner

– Det här är det enda tredimensionella sporten som finns, säger Sara Lundgren, så det gäller att ha bra koll på spelet över, under och runt omkring sig.

Vad är det som är mest utmanande i spelet?

– Att veta när man skall gå upp igen, man är så inne i spelet, men alla är så vana att man vet när man skall byta av. Sara Lundgren saknar inte syret när hon väl är under vattnet.

– Man tänker inte på det så mycket. En bra uppvärmning så är lungorna med.

Seriespel utan Eskilstunaklubb

I helgen anordnas andra omgången i Sverigecupen i Malmö. Eskilstuna har ingen egen klubb utan Marcus Nordström spelar istället med Stockholmslaget Polisens dykarklubb. Återväxten inom sporten är ett problem.

– Dom som kommer ner och provar brukar bli kvar, men det gäller att få fler att komma ner, säger Marcus Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet