– Det har varit mest äldre kvinnor som ringer, ett flertal över 90 år och då är man lite rädd att gå ut själv. De ringer och frågar om vi har någon som kan följa med dem ut, säger Barbro Bohlin.

Hon hjälper de äldre ut på en promenad

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligcentralen i Eskilstuna har ungefär 100 volontärer men behovet av ideella krafter som vill hjälpa till är fortfarande stort.

Barbro Bohlin är samordnade på Frivilligcentralen och tar emot förfrågningar om hjälp både från äldreboenden och privatpersoner. Hon menar att även små insatser kan göra stor skillnad för den hjälpsökande.

– En timma i månaden kan göra oerhörd skillnad för en äldre människa som kanske är väldigt ensam på ett äldreboende och vet att det kommer att komma en person för att fika och prata lite grann. Det kan vara en stor förändring för den personen.

Många vågar inte gå ut

De som ringer till Frivilligcentralen vill ha hjälp med allt från högläsning till att hänga upp gardiner. Det som är mest efterfrågat är någon att gå ut på en promenad med.

– Det har varit mest äldre kvinnor som ringer, ett flertal över 90 år och då är man lite rädd att gå ut själv. De ringer och frågar om vi har någon som kan följa med dem ut, säger Barbro Bohlin.

Irene får hjälp en gång i veckan

Irene Hansson har sjukdomen gula fläcken och ser därför dåligt. Hon behöver hjälp med en del ärenden och vill ha sällskap när hon går ut. Efter att hon kontaktade Frivilligcentralen i Eskilstuna kommer volontären Laila en gång i veckan. Vad Irene ska få hjälp med, kommer de tillsammans överens om.

– Jag vill ju inte begära mer än man får, eller får och får. Jag får fråga och sen kan man få både ja och nej. Men det är jag införstådd med, säger Irene Hansson.

– Jag är glad de gånger jag får hjälpen att komma ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.