Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bandvagnen köra och hör Pär Frinell berätta när bandvagnar kan användas vid kris och samhällsstörningar. Foto: Fanny Asplund/SVT

Allt fler vill hjälpa till vid kris – Eskilstunabon Pär utbildar sig till bandvagnsförare

Uppdaterad
Publicerad

130 sörmlänningar är med i Frivilliga resursgruppen, ett antal som förväntas växa när nya medlemmar nu rekryteras på flera håll i länet.

– Intresset har ökat sedan i våras. Då började flera intresseanmälningar komma in, säger Adella Mawas säkerhetsutvecklare på Eskilstuna kommun.

Frivilliga resursgruppen, FRG, är ett samarbete mellan en kommun och frivilliga försvarsorganisationer. Det är Civilförsvarsförbundet som håller i utbildningarna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Syftet med FRG är att hjälpa till vid större samhällsstörningar och kriser när kommunens egen kapacitet inte räcker till.

Sex av nio kommuner

Under förra året startades FRG i Eskilstuna, Trosa, Gnesta, Nyköping och Oxelösund och de rekryterar återigen nya medlemmar.

Gruppen finns sedan flera år tillbaka i Flen och det pågår samtal om att starta upp den som tidigare fanns i Strängnäs, samt två nya i Vingåker och Katrineholm. 

– Förhoppningen är att det ska vara klart med avtal innan årsskiftet, säger Lisbeth Brevig FRG-samordnare Civilförsvarsförbundets distrikt Sörmland.

Under hösten startas även ett sörmländskt nätverk med FRG-ansvariga för att vid behov kunna hjälpa varandra över kommungränserna.

Ökat intresse

Intresset för FRG tros öka då det i en tid av skogsbränder, översvämningar, förändringar i säkerhetsläget och krig i Europa blivit mer aktuellt med krisberedskap.

–  Det är klart att man blev orolig när Ryssland gick in i Ukraina och man såg vilka konsekvenser det fick för befolkningen, säger Pär Frinell som är FRG-ansvarig i Eskilstuna.

Till vardags arbetar Pär Frinell inom logistik och transport. Han tror att han vid skarpt läge kan bidra med ledning och organisation. Men han kan snart också köra bandvagn eftersom han utbildar sig till bandvagnsförare via FRG.

I klippet får du se bandvagnen och höra Pär Frinell berätta vad fordonet är bra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.