Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas skolan av överbeläggningen. Hör rektorn Joakim Graffner berätta om situationen på skolan. Foto: SVT

Mariefreds skola är överbelagd: ”Blir långa dagar för eleverna”

Publicerad

Mariefreds skola har sedan flera år haft fler elever än den är byggd för. Snart skulle en ny skola stå klar i Läggesta och lätta på trycket. Men skolbygget har blivit försenat i omgångar och det påverkar arbetsmiljön för både lärare och elever.

– Det är svårt att få ihop logistiken, säger rektorn Joakim Graffner.

De gula och bruna tegelhusen har fått sällskap av rödmålade paviljonger för att klassrummen ska räcka till. I stället för 600–650 elever har Mariefreds skola närmare 800 elever.

– Man har tagit emot fler elever i tron om att det var en kort period tills den nya skolan i Läggesta stod klar, säger Catharina S:t Cyr, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Modulskola eller grannorter

Men byggstarten har skjutits fram igen och igen. Nu ser det ut att bli invigning tidigast hösten 2027. Blir det ingen modulskola i Läggesta som kan lätta på trycket i väntan på att en ny permanent skola står klar, måste elever hänvisas till grannorterna Åkers styckebruk eller Stallarholmen. Så har redan skett för barn i förskoleklass, vilket SVT tidigare berättat om.

Joakim Graffner, rektor på Mariefreds skola, ser fram emot den dagen då Mariefred får ytterligare en grundskola oavsett om det är en modul eller en permanent.

– Vi skulle få en rimligare volym och kunna möta fler elevbehov. Det skulle bli lättare för lärarna att träffas och planera undervisningen skulle bli bättre än det är nu när vi måste sprida ut oss på mer tid hela veckan, säger han.

Inte för stora klasser

Trots överkapaciteten är det lugnt när SVT visas runt på Mariefreds skola. Överallt på väggarna hänger konst som eleverna gjort i slöjden eller på bildlektionerna.

– Det är en bra skola. Väldigt lite klotter och nedskräpning. Eleverna är trevliga, jag skulle säga att de trivs. Och jag är galet stolt över personalen som jobbar hårt för att vi ska lösa logistiken, säger Joakim Graffner.

Tack vare paviljongerna på skolgården är klasserna inte större än Strängnäs kommuns riktlinjer, men det uppstår andra problem.

Så många elever har Mariefreds skola

2023/2024: 796 st

2022/2023: 748 st

2021/2022: 752 st

2020/2021: 730 st

2019/2020: 690 st

2018/2019: 668 st

2017/2018: 532 st

Siffran avser inskrivna barn och elever i förskoleklass till och med årskurs 9 på skolan. Källa: Strängnäs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.