Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldern Maria Strid om osäkerheten kring skolan i Mariefred. Hennes dotter skulle ha börjat på den nya skolan i Läggesta hösten 2026. Men nu är det oklart om hon kommer att få pendla till en grannort eller gå i en modulbyggnad. Foto: Otilia Bogen, SVT

Modulskola snabbutreds i Mariefred – osäkert skolläge oroar föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Läggesta skola drar ut på tiden. Nu står politikerna i Strängnäs kommun inför valet att bygga tillfälliga modulskolor eller att bussa elever till närliggande orter.

– Vi är oroliga för våra barn. Konstigt vore annars, säger föräldern Maria Strid vars dotter påverkas av förseningen.

SVT har tidigare berättat om problemen med bristen på platser i förskoleklasser i Mariefred. Tanken har i många år varit att bygga en ny F–9-skola i Läggestaområdet för att få plats med alla barn. Den skulle stå klar 2025 men sedan sköts det upp till hösten 2026.

Nu står det klart att bygget kommer att förskjutas ännu mer. Inflationen gör att det är dyrt att bygga just nu. Inflyttningen i området har också minskat något. Exploatören som äger marken och ska bygga en ny stadsdel i området har valt att skjuta på sina planer.

Det påverkar kommunens skolbygge, eftersom det inte finns något vägnät, el eller avlopp indraget i området. Något som exploatören av bostadsområdet skulle stå för.

I brist på en ny skola ställs eleverna inför flera möjligheter. Några får gå på redan överfulla Mariefreds skola. Andra hänvisas till andra orter, i första hand Åkers styckebruk.

– Vi har kapacitet att ta emot fler elever där, säger Catharina S:t Cyr (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Modulskola kan byggas

Samtidigt undersöker nu kommunen möjligheten att bygga en tillfällig skola i Läggesta. Utredningen ska genomföras under våren.

Även en modulskola behöver ju väg, avlopp och en skolgård, vilket innebär kostnader. Hur tänker du kring det?

– Det är det som utredningen ska visa, om det är värt det. Men det tror vi att det är, att det kan underlätta för föräldrar framför allt i Marielundsviken, säger Catharina S:t Cyr.

Maria Strid bor med sin familj i Marielundsviken. De flyttade dit i tron om att en skola skulle stå klar hösten 2026 när äldsta dottern ska börja i förskoleklass.

– Vi vet ingenting nu. Vi och många andra barnfamiljer i området jobbar i Stockholm. Om vi ska skjutsa våra barn till skolor i Åker eller Stallarholmen skulle det bli väldigt långa dagar för dem, säger hon.

Då kan det finnas en skola i Läggesta

Tidigast höstterminen 2027 kommer Läggesta skola kunna tas i bruk, och då inte för alla stadier. Högstadiet planeras att byggas senare när antalet äldre elever ökat i området, men så har planen varit redan från början.

Om politikerna beslutar om att skaffa modulhus och bygga en tillfällig skola i Läggesta kan den tidigast stå klar till hösten 2025. Den skulle i så fall ta emot elever i förskoleklass till och med årskurs 3, eftersom det inte krävs så många specialsalar i de lägre årskurserna.

Utredningen om modulskola ska vara klar senare i vår, därför finns det inga närmare detaljer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.