Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fanny Asplund/SVT

Se när Ella tar sig över vattenhindret – återhämtar sig med glass efteråt

Uppdaterad
Publicerad

Sextonåriga Ella Jacobson från Eskilstuna knep första platsen i juniorklassen i hinderbana i Torshälla. Efter slitet i den jobbiga banan väntar återhämtning – och en glass. Varför utsätter hon sig för det här?

– För att det är så himla roligt, säger hon. Hör mer om hennes upplevelse av banan i klippet.

Obstacle Course Racing, OCR, även kallad hinderbanelöpning, är en sport där utövarna under sin löptur måste ta sig över olika hinder.

Deltagarna i riksmästerskapet i Torshälla i helgen har en sex kilometer lång slinga som de ska ta sig runt två gånger. Under varje runda har de utmaningar i form av 40 till 45 hinder.

– Det är vattenhinder, klättringshinder och kraftprov, säger Håkan Dahlbäck som är biträdande tävlingsledare och en av arrangörerna för riksmästerskapet.

Hoppas på SM-status

Det är andra året som ett riksmästerskap i OCR arrangeras. Även förra året ägde tävlingen rum på banan i Krusgårdsparken i Torshälla.

– Förhoppningsvis kommer det här bli en officell SM-distans nästa år, säger Håkan Dahlbäck.

”Sveriges bästa bana”

Enligt honom är banan i Torshälla rankad som en av Sveriges bästa OCR-banor.

– Det finns ju andra anläggningar i Sverige och vissa är flyttbara som man har vid evenemang– men den här anläggningen är ju fast. Det roliga är att folk tar efter och vill bygga liknande banor runt om i landet.

Fredag till söndag hålls riksmästerskap i Torshälla utanför Eskilstuna.

Det är runt 200 tävlande i olika klasser och distanser. Deltagarna är mellan 12 och 61 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.