Foto: Pontus Stenberg.

Mattias hjälper bönderna klara den svåra torkan

Uppdaterad
Publicerad

Djur som nödslaktas och förlorade skördar – rekordtorkan slår hårt mot Sveriges bönder. Men på flera håll sluter människor upp för att hjälpa. En av dem är Mattias Karlsson från Nyköping.

– Vårt företag sköter gräsklippningen på allmänna ytor i kommunen, jag tänkte att det var synd om gräset gick till spillo när behovet är så stort, säger han.

Mattias Karlsson ringde en gammal bekant som är lantbrukare och frågade om denne skulle vara intresserad av att ta tillvara på gräset som klippts. Vännen nappade direkt.

– Vi fick ihop 55 balar, och då handlar det egentligen bara om tre ytor i Nyköping. Förhoppningsvis börjar fler göra det här, många bäckar små blir stora åar till slut, säger han.

Mattias Karlsson.

Vill att det sprider sig

Flera andra har visat intresse för att göra något liknande berättar Mattias Karlsson, han blev bland annat uppringd av Trafikverket som var positiva till iniativet. Nu hoppas han att det ska sprida sig, så att bönderna får hjälp att klara torkan.

– Det finns lösningar bara man tittar, en bal är ändå mat åt ett djur i månad. Det finns mycket att göra om alla vill bidra, säger Mattias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.