Stolpar vid infarterna skulle kunna förhindra nya terrorattentat med fordon, skriver en Eskilstunabo.

Medborgare vill ha trafikhinder vid gågatorna

Uppdaterad
Publicerad

Sätt upp stolpar vid infarten till Eskilstuna shoppinggata för att förhindra terrorattentat. Det föreslår en Eskilstunabo i ett medborgarförslag till kommunen. Sarita Hotti (S), anser dock att tillgängligheten för räddningsfordon måste prioriteras.

Det var strax efter terrorattentat i Stockholm, den 7 april, som en medborgare vände sig till kommunen med ett förslag om att sätta upp tollare – en typ av stolpar som förhindrar framkomlighet för fordon – på centrala platser i Eskilstuna.

Hindra infart vid gågatorna

Dessa borde placeras vid gågatorna i city och runt Fristadstorget, föreslår Eskilstunabon.

Lastbil vansinneskörde i Eskilstuna

Det är kring dessa platser som poliser under torsdagen och fredagen varit synliga efter att en lastbil stals och sedan åkte på en skräckfärd genom centrala delar av Eskilstuna.

– Vi fick några sådana synpunkter direkt efter terrordådet i Stockholm, och det är klart att vi ska göra vad vi kan för att förhindra terrordåd, säger Sarita Hotti (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Dubbla syften

Tollare vid infarterna skulle kunna förhindra både smash and grab-kupper och terrorattentat, står det i förslaget.

– Det är en balans hur mycket ska vi göra för att inte trigga upp stämningen. Att det är god tillgänglighet för räddningsfordon är viktigt, det måste vara möjligt att ta sig in på gågatorna när det behövs.

– Samtidigt är det viktigt att titta på hur man gör det svårt för fordon, som vill något illa, att ta sig in på gatorna.

Politikerna tar ställning i frågan

Har ni haft diskussioner om att sätta upp trafikhinder efter torsdagens händelse i Eskilstuna?

– Nej, det har vi inte. En sådan bedömning måste i så fall göras med polisen, säger Sarita Hotti.

Förslaget skickades in till kommunen i april och ska nu beredas av tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen. Därefter får politikerna ta ställning till förslaget.

Läs mer: Efter skräckfärden: Polisen knackar dörr och hör vittnen på nytt

Läs mer: Så försökte grävmaskinisten blockera vägen för lastbilen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastbil vansinneskörde i Eskilstuna

Mer i ämnet