Två kvarter har spärrats av och ett föremål undersöks av polisen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Polisen: Inget tyder på att föraren hade uppsåt att skada någon

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilar rammades av en stulen lastbil strax före klockan 11 på torsdagen. Föraren söks av polisen men av de bevis som kommit fram än så länge så tyder det inte på att han ska ha haft uppsåt att skada någon.

Lastbilen stals utanför ett hotell i centrala Eskilstuna vid 6.30-tiden på torsdagsmorgonen. Stölden inträffade när chauffören lastade tvätt.

Därefter fick polisen rapporter från stadsdelen Årby, där förbipasserande hittat tvättvagnar utslängda i en rondell.

Lastbil vansinneskörde i Eskilstuna

Först cyklar – sen bilar

Ytterligare iakttagelser inkom därefter om att flera cyklar körts över i Årby. Och klockan 10.46 larmades polisen om en vansinnesfärd i centrala Eskilstuna.

Läs mer: Kraftigt beväpnad polis på torget

En lastbil hade rammat flera fordon längs Rademachergatan, förbi en stor förskola.

– Vi vet inte vad det här handlar om, om det är någon som mår dåligt eller om det är någon som gjort det med vilje, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Bombskyddet kallades in

Polisen beslutade om en särskild händelse, vilket innebär att en särskild stab arbetar med ärendet.

– Det innebär också att det finns extra möjligheter att kalla in folk, säger Öberg.

Vid lunchtid kallade Sörmlandspolisen in nationella bombskyddet, som anlände till Eskilstuna strax före klockan 16. Bombgruppen kontrollerade lastbilen och föremål som hittats i anslutning till den, men ska inte ha hittat något farligt.

Vid 17-tiden togs avspärrningarna ner runt platsen och endast en liten avspärrning fanns kvar runt själva lastbilen för fortsatt undersökning.

Läs mer: Så försökte grävmaskinist blockera vägen för lastbilen

Mannen söks av polis

Lastbilen dumpades av föraren vid restaurangen Billy Boys, mitt emot Trafikverket. Personen som körde lastbilen ska därefter ha avvikit från platsen. Den personen hade ännu inte, vid 17-tiden på torsdagen, påträffats och polisen säger sig vara intresserad av vittnesuppgifter om mannen.

– Vi har fått in flera vittnesuppgifter som beskriver utseendet på mannen som körde lastbilen, men beskrivningarna spretar lite, säger Öberg.

Polisen uppger att man kommer att ha fortsatt hög synlig närvaro i Eskilstuna under kvällen och natten. Detta som en del i polisens trygghetsskapande arbete.

Påkörda fordon längs gata

På den aktuella gatan, där lastbilen skapade kaos, står ett fordon som tycks ha blivit påkört från sidan. Ytterligare en bil ska ha fått plåtskador på ena sidan, enligt SVT:s reporter på plats.

– Det ska inte ha gått jättefort, som jag har fått det beskrivet, säger Öberg.

I nuläget är brottsrubriceringen stöld av fordon, men den kan komma att ändras, skriver polisen på sin hemsida.

En av bilarna som rammades på Rademachergatan fick stora skador på sidan.

Stort område spärrades av

Ett område vid den vältrafikerade korsningen Kungsgatan/Tullgatan spärrades av och skapade stora störningar i trafiken. Den gatan stängdes senare av helt för trafik, som fick dirigeras om via andra vägar.

Även parkeringen vid restaurangen, bara ett stenkast från den dumpade lastbilen, spärrades av vilket gjorde att många inte kunde komma åt sina parkerade bilar. Vid 17-tiden hävdes avspärrningarna.

– Jag skulle skjutsa min mamma, som är sjuk, till Kalmar. Sen ska jag på semester men jag kom ju inte åt min bil så det hela blev förskjutet, säger Therese Medin.

Inte haft uppsåt att skada någon

Under kvällen pekade polisens bevis på att föraren inte ska ha haft i uppsåt att skada någon. Därav har polisen ingen formell misstanke om allvarligare brott. Än så länge rubriceras brottet som lastbilsstöld men det är en rubricering som kan ändras om det kommer fram mer information om vad som kan ha hänt. Polisen har ännu inte hittat föraren.

Den vanligtvis tungt trafikerade korsningen Kungsgatan/Tullgatan är helt avstängd för trafik. Poliser kontroller att folk håller sig borta från området.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastbil vansinneskörde i Eskilstuna

Mer i ämnet