Gnestahem lade en del av sin vinst på att rusta upp Thuleparken. Foto: SVT

Hyror hos allmännyttan gick till lekpark för alla

Uppdaterad
Publicerad

När de kommunala bostadsbolagen går plus går pengarna inte bara till att rusta upp och bygga nytt, utan även till projekt som ligger utanför bolaget. Gnesta kommun tog miljonbelopp ur sitt bostadsbolag för att bekosta en park.

I slutet av november förra året invigdes Thuleparken i Gnesta efter ett ansiktslyft. Parken är nu utrustad med nya klätterställningar, en multisportarena och studsmattor.

Upprustningen kostade kommunen dryga 7 miljoner kronor. Men pengarna kom alltså inte enbart från skattebetalarna, utan även från hyresgästerna på det kommunala bostadsbolaget Gnestahem.

#BOSTADSÖKES

Borde inte era pengar gå till att rusta upp era fastigheter, i stället för en park som alla kan använda?

– Vi rustar upp våra fastigheter i alla fall. Vi har en väldigt bra soliditet och höga underhållssummor. Förra året la vi över 25 miljoner kronor på det, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i Gnestahems styrelse.

Använt sig av undatagsregel

Det är en lag som begränsar hur mycket pengar kommunerna får ta ut i vinst från sina bostadsbolag. Men en undantagsregel gör det möjligt att ta ut mer pengar om de går till projekt som främjar integration och social sammanhållning.

– Det tycker jag verkligen att Thuleparken gör. Den är byggd för alla åldrar för att man ska kunna göra mycket gemensamma saker där. Man ska kunna umgås över alla gränser, säger Ingrid Jerneborg Glimne.

”Det är lite konstigt”

Totalt tog kommunen ut knappt 1,7 miljoner extra för att lägga till arbetet i parken och bland Gnestaborna är meningarna delade om detta är vad bostadsbolagets pengar ska gå till.

– Jag tycker att det är lite konstigt. De har inte frågat oss hyresgäster, så det är väl gjort på eget bevåg. Det hade kanske varit bättre om de la pengarna på oss och sänkte lite hyror, säger Gungerd Hallberg som bor i en Gnestahem-lägenhet inte långt från parken.

– Jag tycker att det är jättebra, för det kommer ju till oss som bor här. Alla kan använda parken, säger Gnestabon Hallgerd Sjödin.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet