Stålpulver – en ny typ av produkt som ska tillverkas i Oxelösund. Foto: SSAB/TT

Miljonsatsning i Oxelösund – ska tillverka stålpulver till 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Oxelösund meddelade på torsdagen att man tänker ge sig in i en ny del av stålbranschen. Med start nästa år ska man börja tillverka och sälja stålpulver för användning i 3D-skrivare.

Anläggningen i Oxelösund är i dag Sörmlands största privata arbetsgivare med drygt 2 500 anställda. Satsningen som nu görs är värd runt 20 miljoner kronor och ett antal nya arbetstillfällen kommer att uppstå i Oxelösund. Exakt hur många är ännu oklart.

– Det går inte att säga någon siffra men vi vet att vi kommer att ha ett behov av att nyanställa till den nya processen, säger Sari Heikkinen, kommunikationsansvarig vid SSAB i Oxelösund.

En växande efterfrågan

Själva produkten stålpulver beskrivs som efterfrågad och lovande för framtiden. 3D-tekniken, som också kallas för additiv tillverkning, är växande.

– Jag tror att detta är bara början. Det finns så många fördelar med att använda sig av additiv tillverkning och fler börjar förstå dessa fördelar och vill använda sig av tekniken, förklarar Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB special steels, i ett pressmeddelande.

Nybyggnation krävs för tillverkningen och planen är att produktionen ska vara igång under andra kvartalet 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.