– Varför går det att söka hjälp på ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet men inte här?, säger Christer Åkerlund. Han vill att 17-åringar och yngre ungdomar ska kunna söka hjälp på Beroende centrum ung utan föräldrarna involveras i ett första skede. Foto: SVT/TT

Beroendecentrum vill att minderåriga ska kunna söka hjälp – utan föräldrarnas vetskap

Uppdaterad
Publicerad

Beroendecentrum ung i Eskilstuna vill kunna hjälpa minderåriga med drogproblematik utan att föräldrarna involveras till en början.

– Jag tror att vi kommer nå fler, säger teamledaren Christer Åkerlund.

På Beroendecentrum ung tror man att det här skulle kunna vara ett sätt att nå de ungdomar som drar sig från att söka hjälp för sitt missbruk. Christer Åkerlund menar att det finns ungdomar som inte vågar söka hjälp eftersom att föräldrar måste inloveras.

– Det vanliga är att det är föräldrar som tar kontakt med oss efter att upptäckt att ens barn använder droger. Då har det ofta fått konsekvenser som att ens barn inte längre går till skolan.

Vill hjälpa ungdomar tidigare

Han understryker att i de flesta fall är det förälderns vilja som gör att ungdomen får hjälp, inte ungdomens egen vilja.

– Det är också en väg in, men jag tror att det hade blivit mycket lättare om ungdomen visste att föräldrarna inte behöver involveras i ett första skede då vi hade kunnat hjälpa de innan det gått så långt, säger han.

Utreds av kommunen

Till våren väntas kommunens jurister utrett frågan och då kommer besked ifall det finns lagstöd för att kunna hjälpa minderåriga utan att föräldrarna får reda på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet