Vad finns det för varningssignaler och vad bör man som förälder var uppmärksam på? Christer Åkerlund, på Beroendecentrum Ung, berättar. Foto: SVT

Beroendecentrum: Psykisk ohälsa ofta bakom ungas missbruk

Publicerad

Unga som har problem med missbruk av narkotika lider ofta av psykisk ohälsa. Det berättar Christer Åkerlund på Beroendecentrum Ung i Eskilstuna.

Mottagningen riktar sig till personer under 18 år som har problem med droger. Det kan handla om missbruk, eller ett problematiskt användande.

Unga som kommer till Beroendecentrum Ung röker oftast cannabis, och debuten kan inträffa redan vid 12-13-årsålder. Under de senaste åren har även det smärtstillande läkemedlet tramadol blivit allt vanligare.

Droger bland unga

– Men det är fortfarande cannabis som är vanligast här i Eskilstuna, säger Christer Åkerlund på Beroendecentrum Ung.

Inkörsporten är vanligtvis tobak och alkohol.

Psykisk ohälsa vanlig orsak

För att hjälpa unga ut ur deras missbruk vill mottagningen komma åt bakomliggande orsaker, som oftast rör psykisk ohälsa. Det kan till exempel handla om att de unga genom narkotika vill dämpa en depression, sin adhd, ett trauma eller en social fobi.

– Vi samarbetar därför med barn- och ungdomspsykiatrin för att unga inte ska hamna mellan stolarna och bollas runt. Det behövs ett helhetsgrepp, säger Christer Åkerlund.

Behandlingen sker tillsammans med den ungas familj, och i många fall är arbetet främst förebyggande innan ett missbruk har hunnit uppstå.

Arenor för unga kan förebygga

Christer Åkerlund betonar vikten av att lägga fokus på saker som får unga att må bra. En fungerande skolgång med stöd och hjälp, och aktiviteter där unga får känna ett sammanhang, kan förebygga missbruk.

– Jag tror att samhället behöver skapa arenor för unga. Det kanske inte bara ska handla om traditionella sporter, utan det kanske behöver vara på ungas villkor.

Ett Sörmland fritt från narkotika

Länsstyrelsen i Sörmland har det övergripande samordningsansvaret för att förebygga och motverka narkotika – och det finns en nollvision. Men frågan är hur man ska komma dit. Hör Elin Schelin, som arbetar narkotikaförebyggande på Länsstyrelsen berätta i klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet