Hör områdespolisen i Oxelösund berätta om ungas narkotikavanor och hur polisen arbetar för att minska användandet. Foto: SVT

Polisen i Oxelösund: ”Unga har en liberal syn på narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Oxelösund har sett en stor förändring kring ungas attityder och användande av narkotika. Och det blir ett allt större problem, hävdar de.
– Unga i dag har en liberal syn på narkotika, säger Carina Torstensson, områdespolis Oxelösund.

Hon har arbetat som polis i området i elva år och har sedan dess sett en stor förändring när det gäller unga och narkotika.

– Förändringen är till det sämre, unga i dag är mer drogliberala, säger Carina Torstensson, områdespolis Oxelösund.

Hon berättar att det är lätt för unga att få tag på narkotika – kontaktvägarna är snabba och finns ofta på sociala medier. Vanligaste narkotikatypen är cannabis, men även nätdroger, ecstasy och kokain förekommer. Det är inte heller ovanligt att unga i området säljer sina adhd-tabletter till vänner, berättar hon.

– Narkotikabrotten bland unga har ökat. Men det är inte statistiken som är det viktiga i det här fallet, det är vad vi ser och hör – attityderna.

Kan vara vem som helst

Det är svårt för Carina Torstensson att beskriva vilken typ av ungdom som brukar narkotika. Det kan handla om idrottande ungdomar med höga betyg i skolan som bara vill testa på en fest eller de som är allmänt nyfikna.

Sedan finns det vissa unga som inte mår bra och självmedicinerar. Att det kan handla om vem som helst är något hon ständigt försöker förmedla till föräldrar i Oxelösund. Hon förklarar att alla behöver vara uppmärksamma och säger att det har skett en attitydförändring bland unga, i synnerhet när det kommer till cannabis.

– Många säger att ”det är ju farligare med alkohol”. Då brukar jag svara att cannabis kan leda till depression, att man kanske tar livet av sig eller hamnar i kriminalitet, säger Carina Torstensson.

Det kan ju även ett alkoholmissbruk leda till?

– Ja. Men i dag är ju alkohol lagligt, narkotika är inte det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet