Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En del projekt kommer inte att kunna genomföras” – hör föreståndaren på Naturum Stendörren, Helena Herngren, om hur budgeten påverkar naturreservatet. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Neddragningar i populära naturreservatet Stendörren – efter kapade budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna runt om i landet har fått mindre pengar till naturvård i år. Det får nu konsekvenser i de olika naturreservat som länsstyrelsen ansvarar för, menar Helena Herngren, föreståndare på Naturum Stendörren utanför Nyköping.

– Fler och fler kommer att upptäcka att det blir mindre tillgänglighet i naturreservaten och att naturvärden kommer att försvinna, säger hon.

Vid naturreservatet Stendörren kommer besökarna märka av en del förändringar mot tidigare år.

– Vi har dragit ner på antalet öppetdagar på Naturum och har nu stängt på måndagar och tisdagar och vi har inte samma möjligheter att genomföra roliga aktiviteter, säger Helena Herngren.

Nödvändigt underhåll

Att den minskade tilldelningen till får konsekvenser inom naturvården är något som SVT har rapporterat om tidigare. Det blir den ordinarie personalen på Stendörrens naturreservat som får prioritera och underhålla det mest nödvändiga med risk för att annan naturvårdsskötsel inte blir gjord.

– Då riskerar naturvärden att försvinna, säger Helena Herngren och tar ängsmarkerna som exempel:

– Sköter man inte ängsmarken som människan gjort i hundratals år kan de växa igen och arter försvinna. För det är en miljö som kräver årlig skötsel, säger hon.

”Kan inte vänta”

Hur tänker du kring framtiden?

– Jag hoppas att man skjuter till pengar till naturvården för naturvården kan inte vänta, avslutar Helena Herngren.

SVT Nyheter har utan framgång sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kring konsekvenserna av de minskade anslagen. I en kommentar skriver ansvarigt departement att ”regeringen var tvungen att lägga en stram budget för 2023”. Tidigare i år sade hon att ”regeringen kommer att återkomma med nya reformer inom miljöpolitiken – när ekonomin tillåter – de kommande åren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.