Den man som misstänks för inblandning i stormningen av Makedoniens parlament 2017 utlämnas inte av Sverige. Foto: SVT/ Erik Grönlund, TT

Misstänkt terrorist greps på Skavsta – utlämnas inte

Publicerad

En 39-årig man, som greps på Skavsta flygplats och misstänks ha deltagit i den våldsamma stormingen i dåvarande Makedoniens parlament, utlämnas inte från Sverige. Det har Högsta domstolen beslutat.

Det var den 27 april 2017 som drygt 200 nationalistiska demonstranter tog sig in i parlamentsbyggnaden i huvudstaden Skopje.

Socialdemokraternas ledare Zoran Zajev skadades lindrigt i ett slagsmål som bröt ut i samband med stormningen.

Greps på Skavsta

SVT Nyheter Sörmland har tidigare berättat att 39-åringen misstänks ha varit en av 68 personer som under stormningen kastade stolar och hotade politiker, parlamentsanställda och journalister till livet.

Mannen greps efter att stoppats av polis på Skavsta flygplats dit han anlände den 7 april i år. Han har sedan dess suttit frihetsberövad i Sverige under fyra månader.

HD: Politiskt brott

Nordmakedonien, som landet numera heter, begärde mannen utlämnad för ”terroristiskt äventyrande av den konstitutionella ordningen och säkerheten”. Riksåklagaren såg inga hinder mot utlämning, men Högsta domstolen gör en annan bedömning.

HD konstaterar att det handlar om ett politiskt brott och att en utlämning därmed skulle strida mot svensk lag.

Själv har mannen uppgett att hans fru och barn, som fortfarande bor i Nordmakedonien, förföljs av flera personer som ska ha sagt att han skulle råka illa ut om han återvänder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer