En 25-årig man åtalas för tre krogbränder i Katrineholm och Nyköping sommaren och hösten 2018. Foto: Polisen/Pontus Stenberg/SVT

Mobiltelefon, dna-spår och vittnen – bevisen mot misstänkta krogbrännaren

Uppdaterad
Publicerad

En upphittad mobiltelefon som påstås tillhöra den åtalade 25-åringen och dna-spår på en tändare – det är delar av bevisningen i rättegången om krogbränderna i Nyköping och Katrineholm som börjar på torsdagen.

Klockan 9 på torsdagsmorgonen inleds rättegången mot den 25-årige mannen, som är hemmahörande i Nyköping. Han har åtalats för grov mordbrand, försök till grov mordbrand och olaga hot i samband med krogbränderna på Choys garden och Taco bar i Nyköping samt Stationsplan i Katrineholm.

Motivet till bränderna är fortfarande oklart, enligt åklagaren Robert Eriksson.

– Det finns inget tillräckligt robust för att jag ska kunna påstå det i en rättegång, sa han tidigare till SVT.

Men trots att ingen vet varför bränderna anlades har polisen en klar bild av hur det gick till. I förundersökningsprotokollet finns det både övervakningsfilmer och vittnesuppgifter som beskriver den misstänkte gärningsmannen och händelseförloppet.

Kunde inte betala för taxin

Två av vittnena är taxichaufförer som träffade den misstänkte gärningsmannen strax efter branden på Stationsplan i Katrineholm. Den ene chauffören fick en körning med en man som ville bli körd till Flen. Men när det stod klart att kunden inte kunde betala för sig körde chauffören i stället honom till sin kollega, som också var arbetsledare den aktuella dagen. De båda taxichaufförerna blev misstänksamma över mannens nervösa beteende och det faktum att han luktade starkt av bensin och brandrök. De valde att ringa polisen, men när mannen i bilen förstod det hoppade han ut och sprang därifrån. Senare hittade polisen dna i taxin där mannen suttit som kunde knytas till den åtalade 25-åringen.

Tändare hittades utanför lokalen

Det finns även ett annat dna-spår som pekar ut 25-åringen som gärningsman, enligt åtalet. Det fanns på den tändare som användes för att starta branden på Taco bar i Nyköping. Tändaren hittades av räddningstjänsten utanför brandlokalen.

I närheten av en av brottsplatserna i Nyköping hittades en mobiltelefon som åklagaren menar tillhör 25-åringen. Med hjälp av telefonmaster har teknikerna kunnat bevisa att mobiltelefonen befunnit sig i närheten av brottsplatserna.

25-åringen har nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krogbränderna i Nyköping och Katrineholm

Mer i ämnet