Mopeden körde rakt genom gallerian strax före klockan 11, och många blev vittnen till den dramatiska händelsen som betraktas som försök till rån. Foto: SVT

Moped körde genom galleria i Eskilstuna – utreds som försök till rån

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan 12 på onsdagen fick polisen in flera larm om att en moped med två personer körde genom gallerian Tuna park i Eskilstuna. Personerna på mopeden söks nu av polisen, och händelsen rubriceras som försök till rån. Enligt ett vittne hade personerna på moped ett vapenliknande föremål – men det är inget som polisen bekräftar.

– Det var väldigt publikt, och folk har ju sett det här. Men än så länge har vi inte fått tag på personerna på mopeden, sa polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg vid 13-tiden.

Tyckte sig se vapen

En av personerna som blev vittne till händelsen berättar att personerna på mopeden var mörkt klädda och hade mörka hjälmar på huvudena med visiren neddragna.

– Det gick inte att se någonting av hur de såg ut, men jag fick intrycket att personerna var yngre, säger vittnet.

Samma vittne säger att de mörkt klädda mopedåkarna hade med sig ett vapen och var iklädda skottsäkra västar.

– Vapnet var längre än en pistol. Det var ett gevärsliknande vapen. Jag vet ju inte om det var äkta eller inte, säger personen.

”Folk blev rädda och sprang”

Vittnet berättar även att en av männen riktade vapnet mot en kvinna. Om det var för att skrämmas eller om det handlade om något annat vet inte personen.

– Det gick fort. Och folk blev rädda och sprang åt alla håll. Det var flera som ringde polisen. Det var lite känslan av det som hände i Stockholm på Drottninggatan. Jag och en kompis var där och jag hade med mig mitt barn. Jag stod kvar och var chockad och sen gick vi ut till bilen och åkte därifrån.

Polisen vill inte bekräfta

Polisen vill varken bekräfta eller dementera vad som framkommit efter förhör på platsen. De vill inte heller säga om någon pratat om ett vapen eller inte på grund av den pågående utredningen.

Vad syftet med händelsen var är med andra ord än så länge oklart, men det som skedde utreds som försök till rån.

– Vi ska försöka utreda vad motivet var, men jag har inga detaljer om det eventuella rånförsöket var riktat mot någon särskild butik, säger Dennis Johansson Strömberg.

Ingen person ska ha skadats vid händelsen, och polisens presstalesperson har inga uppgifter om eventuella materiella skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.