Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilka bevis som fällde kvinnan för mordet i klippet ovan. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Mördade och brände sin sambo – kvinna döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna döms till 16 års fängelse för mordet på sin sambo. Kvinnan dömdes för brott mot griftefriden i tingsrätten men friades samtidigt för mord. Men nu ändrar Svea hovrätt domen.

Kvinnan och mannen var hemmahörande i Hallstahammars kommun. Kvinnan dömdes för brott mot griftefriden sommaren 2020 efter att hennes sambos kropp hittats i en utbrunnen bil i Hedlandet utanför Eskilstuna i december 2018.

Tingsrätten slog fast att kvinnan förvarat mannens kropp i en jordkällare, transporterat bort honom för att sedan bränna hans kropp i en bil. Kvinnan hade även vid mannens försvinnande handlat rengöringsmedel, 160 liter björkved, tändvätska och tändstickor.

Hon friades dock för mord då tingsrätten inte kunde fastställa mannens dödsorsak. Åklagarens teori har varit att mannen kvävts men eftersom kroppen var så svårt bränd har ingen dödsorsak kunnat fastställas.

”Kan inte förstås på något annat sätt”

För två veckor sedan häktades dock kvinnan trots att ingen ny bevisning lagts fram av åklagaren. Nu döms kvinnan även för mordet på sin sambo till 16 års fängelse av Svea hovrätt. Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är bevisat hur mannen dog, men menar att bevisningen räcker för att komma fram till när mannen dog och att det bara var sambon som var närvarande vid tidpunkten.

 – Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen. Kvinnan har inte heller kommit med några förklaringar till sitt agerande och därför har hovrätten inte haft samma skyldighet som annars att förhålla sig till alternativa händelseförlopp, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson.

SVT Nyheter Sörmland har sökt kvinnans advokat Björn Hurtig för en kommentar. Kvinnan har hela tiden nekat till brott och Björn Hurtig har tidigare sagt till Expressen att en fällande dom kommer överklagas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En man hittas död i en utbränd bil – det här är vad som hänt i Hedlandetfallet på 90 sekunder. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Hedlandet

Mer i ämnet