Foto: TT

”Moskébranden startade inte i köket”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom uppgifter om att en fritös orsakat Moskébranden i Eskilstuna på juldagen. Den teorin finns dock inte med i den utredning som görs av räddningstjänsten i Eskilstuna. – Jag känner inte till något scenario med en fritös, säger utredaren David Hultman.

Hultman berättar att man inte kommer att kunna säga exakt hur branden startade. Eftersom räddningstjänsten i första läget fokuserade på att hjälpa människor pågick branden länge och förödelsen i lokalerna blev stor.

– Men vi kan utesluta ett antal scenarier och har försökt att ringa in startområdet.

Ett rykte som tidigt spreds var uppgifter om att en person som setts utanför lokalen ska ha kastat in brandfarlig vätska.

– Det kan vi utesluta i utredningen. Vi har inte hittat några som helst spår efter brandfarlig vätska som vi brukar göra i de fall som det använts. Så jag känner mig trygg i bedömningen att det inte är en anlagd brand med brandfarlig vätska, säger David Hultman.

”Köket minst utsatt för brand”

Vad kan du säga om startplatsen för branden?

– Jag ska inte föregripa utredningen, men som jag bedömer det är köket ett av de områden som är minst utsatt för brand. Vi har mest hittat sekundärskador i köket.

Är det din bedömning att branden inte startat i köket?

– Ja, det stämmer utmärkt.

Ingen fritös

I går cirkulerade uppgifter i media med hänvisning till poliskällor om att en fritös skulle ha orsakat branden, något som dock inte bekräftades från officiellt polishåll

Kan du bekräfta eller dementera dessa uppgifter?

– Jag har också sett den teorin. Jag känner inte till något scenario med en fritös som brandorsak.

– Jag kommer att lägga fram min teori om brandorsaken, och där finns ingen fritös, säger David Hultman.

Polisen oense

Det råder olika uppfattningar om brandorsaken mellan polisen i Södermanland och kollegorna i Västmanland. På måndagen uppgav Eskilstuna-Kuriren i en artikel med hänvisning till poliskällor att en överhettad fritös orsakat branden.

Dagen efter tillbakavisar polisen i Södermanland uppgifterna, som visar sig komma från ett möte i Västerås där poliskollegor från Västmanland inför bland annat kommunalpolitiker framförde fritösteorin.

Lars Franzell, ansvarig hos Södermanlandspolisen för förundersökningen om branden, anser att polisen i Västmanland knappast kan ha den bästa informationen om en brand i Eskilstuna.

–  En förundersökning bedrivs enligt rättegångsbalken och inte i medier, säger Lars Franzell till SVT.

Enligt Fritzell är brottsrubriceringen i utredningen fortfarande grov mordbrand.

– Vi har ytterligare ett antal förhör som ska göras och förundersökningen pågår. Vi kommer att återkomma med information när den är färdig, säger Lars Franzell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébrand i Eskilstuna

Mer i ämnet