Eskilstuna Uniteds sista träning inför hemmapremiären i Damallsvenskan. Foto: SVT

Möt Eskilstuna Uniteds nyförvärv

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen drar Damallsvenskan igång när förra årets tabelltvåa FC Rosengård möter Kvarnsvedens IK. Och på måndag är det dags för Eskilstuna United att sparka igång sin premiär hemma på Tunavallen. Motståndaren är nykomlingen Hammarby.

United har tre säsonger av Damallsvenskan, fotbollens högsta serie, bakom sig. Och det har gått bra för Eskilstunalaget. Målet för den kommande säsongen är att förbli ett topplag.

Men för att lyckas ända fram Eskilstuna United några detaljer att fila på. Framförallt måste laget få till ett jämnare spel som kan hålla i sig hela säsongen.

– Vi behöver vara jämnare än förra året. Vi tappade lite poäng mot lag som åkte ut ur serien. De matcher behöver vi vinna och också vända några av de oavgjorda matcherna som vi spelade förra året till segrar, säger huvudtränaren Viktor Eriksson.

Spetsad trupp

En av Uniteds styrkor är deras förmåga att behålla kontinuitet i laget. Några spelare har valt att inte fortsätta, bland dem Louise Quinn som endast missat en match under sina fyra år i Eskilstuna, men de flesta spelare har stannat kvar med sin erfarenhet.

– Det känns som att vi har en starkare och lite spetsigare trupp i år, säger Viktor Eriksson.

Till säsongen 2017 har laget därför nöjt sig med endast fyra nyförvärv:

  • Hanna Glas blev Uniteds första nyförvärv inför säsongen 2017. Den 23-årige mittfältaren kommer närmast från Umeå IK. På meritlistan finns bland annat 43 damallsvenska matcher och ett EM-guld från 2012 med U19-laget.
  • Petra Johansson (tidigare Larsson) är mittfältaren som gör comeback. Hon kom till United inför lagets andra säsong i Damallsvenskan år 2015, men gjorde uppehåll året därpå efter att ha blivit mamma.
  • Sarah Bergman är en 23-årig back som närmast kommer ifrån Mallbackens IF. Meritlistan visar bland annat på 64 matcher i Damallsvenskan och en serieseger i Elitettan 2014.
  • Fiona Brown blev Unitds sista nyförvärv. 21-åriga forwarden kommer närmast från Glasgow City FC och på meritlistan finns två ligatitlar, två cuptitlar, två ligacupstitlar och åtta A-landslagskamper för Skottland.

”Vi har bra alternativ på alla positioner”

Förutom de fyra nyförvärven har United plockat upp lika många spelare från F19-laget. Det är Elin Rombing, Matilda Plan, Cajsa Åkerberg och Sara Linnakallio som nu får spela i A-laget och som alla är ett bevis på att talangutvecklingen som pågått i Eskilstuna Uniteds F19-lag fungerar.

Läs mer: Möt chefen i Uniteds talangfabrik

– Jag har varit målmedveten när det gäller att utbilda unga spelare och nu är de så pass skickliga att de ska vara hos oss. Nu har vi format en trupp där vi har bra alternativ på alla platser och i de olika positionerna, säger Viktor Eriksson.

Eskilstuna United DFF i Damallsvenskan

2014 – Eskilstuna United vinner Elitettan och avancerar till fotbollens finrum. 26 poäng ger laget en sjunde placering i tabellen som domineras av vinnaren FC Rosengård.

2015 – FC Rosengård vinner Damallsvenskan än en gång med 51 poäng, bara ett poäng över United som blir tabellens tvåa. Det är Eskilstunalagets hittills bästa placering.

2016 – United halkar ner ett steg till en tredje placering i tabellen med sina 38 poäng. Vinnaren stavas Linköpings FC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.