Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förklarar Stefan Karlsson situationen: ”Då måste vi stänga” Foto: SVT

Museet Arsenalen utanför Strängnäs riskerar stängning – saknar avtal

Publicerad

Arsenalen utanför Strängnäs riskerar att stänga eftersom de inte kan teckna ett nytt avtal med staten rörande föremålen på museet, det säger museichefen Stefan Karlsson.

Statens försvarshistoriska museer äger de hundratals föremålen på museet. De vill att stiftelsen som driver Arsenalen ska ta ett större ansvar för föremålen och teckna ett nytt avtal. Det nuvarande går ut till sommaren, som Strengnäs tidning var först med att rapportera.

Men det skulle innebära stora kostnader, och dessutom risker för stiftelsens styrelse.

De skulle därmed bli straffrättsligt ansvariga för inventarierna och det är ingen situation man tänker riskera att sätta sig i.

”Begär inte pengar”

Men Statens försvarshistoriska museer är inte nöjda med den nuvarande lösningen som kom till genom ett samarbete med Strängnäs kommun och Arsenalen.

Stefan Karlsson vill se en förlängning av det nuvarande avtalet.

– Det vore tråkigt om det skulle stjälpa museet. Vi begär inte massa pengar. Det handlar om regler och en underskrift på ett papper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.