Världsunik stridsvagn rullade igen

Uppdaterad
Publicerad

Med ett muller rullade den 100 år gamla stridsvagnen runt museet Arsenalen i Strängnäs för att ställas på plats. Den är världsunik som den enda stridsvagn i världen från sin tid som rullar för egen maskin.

Stridsvagn m 21 köptes in av den svenska försvaret efter det första världskriget. Den byggdes av Tyskland för att användas under kriget men hann aldrig bli klar.

Köptes in efter kriget

Tio exemplar köptes in och med åren så har ett efter ett skrotats eller förfallit. Totalt tre exemplar finns i dag kvar i hela världen. Ett står redan inne på muséet och ett annat finns på muséum i Tyskland.

Det tredje visades upp idag och är är världsunik.

– Det är den enda vagnen i världen från den här tidsepoken som rullar, säger Stefan Karlsson, museichef.

Renoverats i fem år

I totalt fem år har renoveringen av stridsvagnen pågått. Den har plockats isär ned till minsta beståndsdel och pusslats ihop igen. Resultatet visas nu upp och vagnen kommer att vara en del av utställningen på Arsenalen.

– Det är en otrolig känsla att komma ut här och se vagnen rulla och få visa upp den på det här sättet, säger Lars-Erik Mattsson som varit projektledare för renoveringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer