Hundförare Kent Jansson berättar om och patrullhunden Kurre visar hur man söker efter narkotika. Foto: SVT

Möt polishunden Kurre som söker efter knark på skolor i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 gjorde polisens hundpatrull flera sökningar i och utanför skolor i Sörmland och man har hittat knark vid ett av söktillfällena.

– Det är klart att man är bekymrad. Vi ska inte ha narkotika i samhället och i synnerhet inte på skolorna, säger Karin Holmberg Lundin, gymnasiechef i Eskilstuna.

När hundpatrullen i Sörmland söker i skolmiljöer är det både ett operativt och ett förebyggande arbete. Förutom att man kan hitta narkotika hoppas man också att man kan få någon att tänka om.

– Den lokala organiserade brottsligheten blir störd eftersom man både säljer och värvar nya medlemmar på skolorna. De mest hårdföra kommer man inte åt, men kanske de nya som kan vara på väg in, säger Hans Rydell, chef på polisens hundgrupp.

Flera insatser

Karin Holmberg Lundin tycker att samarbetet mellan de tre kommunala gymnasieskolorna och polisen har förstärkts när det gäller att försöka minska narkotikaanvändandet.

– Vi ser att polisen är mer närvarande på skolorna och rektorerna har också olika uppföljningar med polisen, säger hon.

Polisen har under förra året gjort närmare tio sökningar med hund i och omkring skolorna i länet och har hittat narkotika vid ett av tillfällena.

Polisanmälan krävs

– Varje sök är mycket resurskrävande och det är stora ytor på en skola så det räcker inte med en hund. Samtidigt har vi den dagliga verksamheten med utryckningar och annat. Vi kanske klarar högst tio sök per år, säger Hans Rydell. 

För att komma åt problemet med narkotika på skolor bättre behövs en anmälan. 

– Har man en brottsmisstanke och något slags bevisläge ska man göra en anmälan. Då får vi använda oss av andra typer av verktyg som husrannsakningar och så vidare, säger Hans Rydell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.