Foto: TT/SVT

Nio ansökningar om att få tigga – men inga beslut fattade ännu

Publicerad

Den 1 augusti införde Eskilstuna kommun tillståndskrav för passiv pengainsamling, alltså tiggeri. Hittills har nio ansökningar kommit in, men något beslut om tillstånd eller avslag har ännu inte fattats.

– Vi handlägger ärendena just nu, men vi inväntar lite kompletteringar i ansökningarna och betalningar i vissa fall, säger tillståndshandläggare Josefin Krontorp, tillståndshandläggare hos polisen i Eskilstuna.

Exakt plats måste anges

Kompletteringarna kan till exempel handla om att det saknas specifik plats för ansökan.

– Det måste alltid vara preciserat var man ska vara, även om det gäller en ansökan om att ställa upp en container. Det gäller alla ansökningar om tillstånd, säger Josefin Krontorp.

Det kanske inte är helt enkelt att fylla i en sådan här tillståndsblankett om man inte kan språket. Får de som ansöker hjälp av någon?

– Ja, de har haft en kontaktperson med sig som fungerar som tolk också.

Skickas på remiss

När det väl kommer en komplett ansökan, hur kommer ni då att bedöma den?

– Det får vi titta på då. Vi får till exempel titta på vilket område det gäller och så vidare.

Kommer kommunen, som beslutat om tillståndskravet, att vara remissinstans?

– Ja, för de platser som är kommunal mark. Annars är det kanske fastighetsägaren. Men det är den sökande som är skyldig att ha en dialog med fastighetsägare och få ett godkännande, säger Josefin Krontorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer