Till vänster: kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S). Till höger: kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

Norrköping ratar Eskilstunas modell med tiggeritillstånd

Publicerad

De styrande partierna i Norrköping har tidigare sagt sig vara intresserade av att införa krav på tillstånd för att tigga, men nu backar partierna delvis i frågan.
– Vi backar från det uttalade stödet för Eskilstunamodellen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Förslaget om att införa tillståndskrav för tiggeri i Norrköping, enligt samma modell som i Eskilstuna, lades fram av Sverigedemokraterna. De styrande partierna i kommunen S, C, L och KD har tidigare sagt sig vara intresserade. Men nu har de ändrat sig, något som tidningen Folkbladet var först med att rapportera.

Väntas avslås med bred majoritet

– Vi backar från det uttalade stödet för Eskilstunamodellen. Vi är fortfarande intresserade av att hitta en annan modell som åstadkommer samma sak, nämligen att vi får veta vilka människor som finns i vår kommun, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping till SVT Öst.

Tanken var att motionen skulle hanteras på fullmäktigemötet i Norrköping i slutet av september. Men nu väntas motionen istället avslås med bred majoritet.

I Norrköping har kritiska röster höjts mot förslaget, bland annat från oppositionen och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Kritiken har till stor del handlat om de avgifter som tiggarna skulle tvingas betala.

Tittar på andra lösningar

Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson vill inte dra några stora växlar på att kommunens tillståndsmodell får nobben i Norrköping.

– Vi har kommunalt självstyre i Sverige. Man kan inte dra några som helst slutsatser av det här, säger Jimmy Jansson (S).

I Norrköping undersöker politikerna nu andra lösningar, bland annat om EU-migranter ska ha anmälningsplikt till kommunen, något som redan finns i en del andra länder.

– Det vi inte kan acceptera är vi låter det vara som det är nu. Vi tänker aldrig acceptera att tiggeriet blir en självklar del av vår vardag. Det är på det villkoret som vi nu går vidare, säger Lars Stjernkvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet