Den 52-årige mannen åtalas för mord och mordbrand i Rosenkälla i januari 2019. Foto: Pontus Stenberg

52-åring åtalas för mord – med stol, hammare och kniv

Uppdaterad
Publicerad

Den 52-årige man som suttit häktad misstänkt för mordet på en 76-årig man i Rosenkälla, Nyköping, åtalas nu för mord och grov mordbrand. Han misstänks ha använt ”massivt våld” under en längre period för att slå ihjäl offret, och sedan tänt på lägenheten.

På fredagskvällen 25 januari 2019 fick polis och räddningstjänst larm om en brand i en lägenhet i området Rosenkälla i Nyköping. I lägenheten fanns en död 76-årig man och den rökskadade 52-åringen. Den senare kom sedan att misstänkas för mordet.

Dödsmisshandeln var utdragen

Nu har åklagaren Fredrik Beijar väckt åtal mot 52-åringen för mord och grov mordbrand. Enligt åtalet ska mannen ha slagit ihjäl offret genom att under en längre period, ett tiotal minuter, huggit honom med kniv och slagit hon med en stol och/eller en hammare i huvudet. Enligt obduktionsprotokollet har ”ett massivt våld använts”.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

– Det är mycket våld som har utövats, säger Fredrik Beijar.

I samband med mordet ska 52-åringen också ha tänt eld på kläder och väskor i lägenheten. Branden orsakade rökspridning i flerfamiljshuset och det fanns en fara för att den skulle sprida sig och skada andra människor, enligt en expert som uttalat sig om brandförloppet i förundersökningen.

Blodspår på kläderna

Bland bevisningen finns den kniv och hammare som gärningsmannen ska ha använt sig av. På 52-åringens kläder och skor ska det finnas blodstänk från offret. Det finns också övervakningsfilmer från den aktuella kvällen, som åklagaren tänker spela upp under den kommande rättegången. Filmerna ska visa hur 52-åringen rör sig utanför porten före mordet.

Har erkänt – men minns inte

52-åringen vårdades inledningsvis på sjukhus för sina skador, och har därefter suttit häktad medan polisutredningen pågått. I början av maj kunde SVT berätta att mannen i förhör erkänt att han genomfört mordet, men att han inte har några minnen av händelserna. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, men den har visat att han inte lider av någon psykisk störning.

Nu står det klart att 52-åringen var påverkad av narkotikaklassad medicin när han hittades i lägenheten. Det visar de prover som rättsmedicinalverket analyserat.

SVT har sökt 52-åringens advokat för en kommentar.

Hör åklagaren Fredrik Beijar kommentera fallet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

Mer i ämnet