Den mordmisstänkte tillsammans med personal från rättsväsendet togs i dag tillbaka till mordplatsen. Foto: Pontus Stenberg

Här vallas mordmisstänkte mannen vid brottsplatsen i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänks ha knivmördat en man i 70-årsåldern och tänt eld på lägenheten. Under fredagen var den 51-årige mannen tillbaka på brottsplatsen i Rosenkälla i Nyköping.

– Vi höll ett förhör där för att se om det kunde friska upp mannens minne, säger åklagaren Fredrik Beijar, som också går ut med nya detaljer kring mordet.

Det var den 25 januari i år som räddningstjänsten larmades till Rosenkälla efter att vittnen hört av sig om en lägenhetsbrand.

Inne i lägenheten hittades en död man i 70-årsåldern och den rökskadade 51-åringen, en bekant till offret, som nu misstänks för mord och grov mordbrand. 51-åringen hölls nedsövd i en veckas tid efter händelsen för sjukhusvård.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

Under tiden han suttit häktad har han genomgått en rättpsykiatrisk undersökning. Den har visat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Enligt kammaråklagaren Fredrik Beijar, som leder förundersökningen, minns inte mannen mycket alls från händelseförloppet, men han har samtidigt erkänt att det är han som är mördaren.

Förhördes på mordplatsen

Under fredagen gjordes därför en så kallad vallning, där den misstänkte mördaren togs till brottsplatsen.

– Vi höll ett förhör där för att se om det kunde friska upp mannens minne, säger Fredrik Beijar.

Den kvinna som tidigare suttit anhållen i utredningen är inte längre misstänkt.

– I dagsläget tror vi inte att någon annan är inblandad i mordet.

Enligt Fredrik Beijar är mannens erkännande inte mycket värt i förundersökningen. När det handlar om ett så här grovt brott behövs ytterligare bevisning, som exempelvis ett mordvapen. Och det tror sig polisen ha hittat.

Mannen vallades runt i området och fördes också in till lägenheten där han hittades rökskadad. Foto: Pontus Stenberg

Mordvapnet tros vara en kniv

SVT har tidigare berättat att flera föremål från lägenheten skickats på analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC, bland annat det misstänkta mordvapnet. Fredrik Beijar avslöjar nu att det handlar om en kniv.

Förhoppningen var att resultatet från analysen skulle ha kommit redan i februari, men det har dragit ut på tiden.

– Utredningsläget ser bra ut, men vi har inte fått svar från NFC, det tar lång tid, säger Fredrik Beijar.

Hans mål är att kunna väcka åtal mot mannen i slutet av maj.

– Men det hänger som sagt på NFC, säger Fredrik Beijar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

Mer i ämnet