Polisen Lars Liewenborg berättar att den mordmisstänkte mannen, som tidigare legat nedsövd på grund av sina skador, ska förhöras under måndagen. Foto: SVT/ Pontus Stenberg

Mordmisstänkt inte längre nedsövd – ska förhöras av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den 51-årige man som misstänks för mord i samband med en brand i Nyköping den 25 januari är nu vaken. Han låg tidigare nedsövd efter att ha skadats i branden.

I den brinnande lägenheten hittades en död man i 70-årsåldern som 51-åringen misstänks ha mördat. 51-åringen fick allvarliga skador i branden. Han fick föras till sjukhus och hölls nedsövd tills i fredags.

– Vi har låtit honom vara under helgen men ska förhöra honom i eftermiddag. Han är fortfarande kvar inom sjukvården, säger Lars Liewenborg vid polisens avdelning för grova brott på måndagsförmiddagen.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

Den misstänkte är häktad sedan i tisdags och en ny häktningsförhandling planeras till imorgon. I utredningen förekommer också en kvinna i 50-årsåldern.

– Hon är inte avförd. Vi ska prata med henne också, säger Lars Liewenborg.

Misstänka mordvapen hittade

Brandlägenheten är fortfarande avspärrad och fler undersökningar av platsen ska göras i veckan.

Flera misstänkta mordvapen har hittats och skickats på analys.

– Det är ett prioriterat ärende så jag förväntar mig resultat i nästa vecka eller i bästa fall i slutet av den här veckan, säger Lars Liewenborg.

Kan ha varit hårspray

Under brottsplatsundersökningen har polisen fått en teori om den smäll eller explosion som flera vittnen har beskrivit.

– Den kan ha orsakats av en hårspraysflaska eller liknande som exploderade i samband med branden. Det var inte det som gjorde att det började brinna men det kan ha varit det som vissa personer uppfattade som en kraftig smäll, säger Lars Liewenborg.

Den döde mannen har obducerats på rättsmedicin i Solna.

– Vi har inte fått det slutgiltiga protokollet än, bara det preliminära. Det bekräftar att han har blivit mördad, säger Lars Liewenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och mordbrand i Rosenkälla

Mer i ämnet