Älgkon och hennes trillingar fångades på bild för cirka två veckor sedan. Debatten kring avlivning har varit het sen dess. Foto: Jonna Lindqvist

Nu har älgfamiljen i Skogstorp skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Älgkon och hennes trillingar som påträffats flera gånger i Skogstorp har nu avlivats. De sköts av polisen under måndagen med stöd av jaktlagen.

Älgarna är välkända sedan tidigare och för cirka två veckor sedan rapporterade flera medier om att de bosatt sig i Jonna Lindqvists trädgård.

Kända artister protesterade

Älgfamiljen har under de senaste veckorna vållat het debatt i Sörmland. Förra veckan startade en namninsamling om att låta älgfamiljen leva. Personer från hela Sverige har skrivit under och över 2000 namnunderskrifter finns på listan. Bland annat artisterna Lili & Susie som tidigare också gjort sig kända för sitt engagemang i djurfrågor.

Sköts under måndagen

Under måndagen beslutade polisen enligt jaktlagen att avliva kon och hennes tre kalvar och djuren har skjutits under dagen. Anledningen ska enligt polisen vara att älgkon vid flera tillfällen uppvisat ett aggressivt beteende mot människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.