Nu har kameror satts upp i Fröslunda – nästan ett år efter beslut och flera våldsbrott

Publicerad

För att öka tryggheten i Fröslunda i Eskilstuna har kommunen sedan en längre tid haft tillstånd att sätta upp övervakningskameror. Kamerorna har försenats och har nu kommit upp först efter en rad våldsbrott i närområdet.

– Det är beklagligt, men jag vill påstå att vi gjort det så fort vi kan, säger Lars-Anders Tranefors, säkerhetssamordnare i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun har sedan början av året haft tillstånd att sätta upp sex övervakningskameror vid torget i Fröslunda. Men på grund av komponentbrist samt fasadrenovering har det dröjt innan kamerorna kommit på plats.

Under det gångna året har det inträffat flera skjutningar i området. Senast i helgen sköts en 14-åring i stadsdelen och händelsen utreds som försök till mord.

Det är inte bara i Fröslunda som det finns beslut om kameror. I Årby har kommunen satt upp fyra övervakningskameror, men funktionen har inte blivit som önskad då de saboterats.

Vad tror säkerhetssamordnaren att övervakningskamerorna hade gjort för skillnad? Hör Lars-Anders Tranefors svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.