Tanken är att lättakuterna ska hjälpa patienter med enklare akuta besvär. Bland annat smärta i knän och fötter. Foto: TT

Nu öppnar flera vårdcentraler lättakuter

Publicerad

Under hösten startar åtta landstingsdrivna vårdcentraler i Sörmland så kallade lättakuter. Tanken är att de ska hjälpa patienter som söker vård för enklare akuta besvär, som inte kräver sjukhusets högspecialiserade vård.

Redan i veckan öppnar fyra vårdcentraler sin lättakut. Idén bygger på att patienter kan komma in utan att boka tid, men i väntrummet knappa in sina symptom på en pekskärm. En sjuksköterska läser sedan av svaren och bedömer hur man ska gå vidare.

LÄS MER: Ökat vårdtryck fick vårdcentral att öppna lättakut

– Alla behöver inte träffa läkare utan kan träffa sjuksköterska eller sjukgymnast direkt. Andra vårdcentraler som infört arbetssättet har ökat tillgängligheten och kunnat hjälpa fler patienter samma dag, säger Aina Nilsson, chef för division primärvård, i ett pressmeddelande.

Lättakuten ska ta emot patienter som har besvär med exempelvis feber, allergi och smärta i knä eller rygg. Förhoppningen är att lättakuterna ska dra ned väntetiden för patienter.

Då startar lättakuterna:

Vårdcentralerna Linden och Nävertorp: 29 augusti

Vårdcentralen Trosa: 31 augusti

Vårdcentralen City: 31 augusti

Vårdcentralen Flen: 2 oktober

Vårdcentralen Åsidan: 10 oktober

Vårdcentralerna Oxelösund och Ekensberg planerar att starta under hösten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.