Nu öppnas nya huvudentrén på Nyköpings lasarett

Uppdaterad
Publicerad

2019 togs det första spadtaget och nu på måndag invigs Nyköpings lasaretts nya sjukhusbyggnad. Besökarna kommer bland annat att mötas av ny entré, kafé och apotek.

Den 24 januari kommer man kunna besöka kontaktcenter i sjukhusbyggnadens nya entré. Provtagningscentral, fotvård, kafé och kiosk öppnas. Därefter ska alla tio avdelningar, bland dem intensivvårdsavdelningen och kvinnokliniken, flytta in i det nya huset. Tanken är att husets alla verksamheter ska vara på plats i början av april.

– Det här är en så kallad länkbyggnad, så det kommer att bli enklare att komma både till det gamla huset och till den så kallade hundraåringen, säger Mathias Hjelte, förvaltare för Nyköpings lasarett.

Byggprojekten på Sörmlands sjukhus

Budget och tidsplan hålls

Den nya sjukhusbyggnaden ingår i Region Sörmlands projekt Framtidens sjukhus. Projektet har tidigare kritiserats för höga utgifter. Enligt Mathias Hjelte har byggnationen av den nya entrén hittills hållit sig inom ramarna för den satta budgeten.

– Som det ser ut just nu kommer vi att hålla budgeten på strax under 400 miljoner kronor och fascinerande nog, med tanke på den här pandemin och problem med att köpa in material, så har vi faktiskt hållit tidsplanen, säger Mathias Hjelte.

Ett av två hus är klart

Den nya byggnaden är en av två som planerats för Nyköpings lasarett. Det andra huset med ny akutmottagning, operationsavdelning och ett sterilförråd kommer stå klart vid kommande årsskifte.

– Nu ska vi också gå in i befintliga lokaler och renovera. Vi räknar med att vara klara med allt någon gång under 2024 eller 2025, säger Mathias Hjelte.

Hör Mathias Hjelte, förvaltare för Nyköpings lasarett, berätta vad den nya sjukhusbyggnaden kommer att betyda för Nyköpingsborna och alla patienter som besöker sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggprojekten på Sörmlands sjukhus

Mer i ämnet