Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande och Magnus Leivik (M), regionråd i oppositionen. Foto: SVT/Peter Widén

Sjukhusbyggnationer dyrare än beräknat – kan behövas ytterligare en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ska regionfullmäktige ta ställning till en utökning av ramen gällande ombyggnationerna av sjukhusen i Sörmland. Utökningen handlar om en miljard kronor, något som oppositionen oroas över.

Beslutet om att bygga om Nyköpings lasarett, Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset fattades 2013 till en kostnad på drygt tre miljarder. Sedan dess har det skjutits in hundratals miljoner och nu behövs ytterligare mer pengar, närmare en miljard, för att kunna bygga färdigt. 

– När man bygger på löpande räkning gäller det att verkligen ha koll. Har man inte det så riskerar kostnaderna att skena och det är vad vi sett nu. Bara på kort tid har kostnaderna beräknats öka med en miljard, och det kommer inte att stanna där, säger Magnus Leivik (M), regionråd i oppositionen. 

Byggprojekten på Sörmlands sjukhus

“Vi har koll på kostnaderna” 

Regionfullmäktige ska ta ställning till en utökningen av ramen, närmare en miljard kronor, under tisdagen. 

– Vi har koll på kostnaderna. Därför följer vi också upp det här i regionstyrelsen. Under 20 styrelsemöten så har vi faktiskt vid 14 tillfällen haft uppföljningar, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande. 

Vad ska slutkostnaden bli då? 

– Slutkostnaden kommer bli det som vi nu tar fram, och i de här delarna finns riskanalyser inbyggda i de två sista byggnaderna nu. Jag ser med tillförsikt fram emot att medborgarna i Sörmland kommer få nya och moderna byggnader som svarar upp mot en modern hälsa och sjukvård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggprojekten på Sörmlands sjukhus

Mer i ämnet