Därför var det nödvändigt att stänga av järnvägssträckan tre somrar i rad. I videon förklaras upprustningen av Getingmidjans – på 60 sekunder. Foto: Google Earth

Nu rullar tågen normalt till Stockholm igen

Uppdaterad
Publicerad

I tre somrar i rad har sörmländska tågresenärer fått byta tåg i Flemingsberg för att ta sig vidare till och från Stockholm central. Men nu rullar tågen som vanligt igen och på måndagen invigs den nya så kallade getingmidjan i Stockholm.

Sträckan, som av Trafikverket beskrivs som ”Sveriges mest trafikerade” har varit avstängd helt tre somrar i rad för vardera åtta veckors intensivt arbete med upprustningar.

Inför projektet beskrev Trafikverket arbetet som det ”mest komplexa och tidskritiska vi gör på järnvägen de närmaste åren”.

Satsningen har varit avgörande för att punktligheten i hela Sverige ska förbättras, enligt Trafikverket.

Klockan 04.57 på måndagsmorgonen släpptes tågtrafiken på igen och tågpendlare och andra resenärer från bland annat Sörmland kan nu åka hela sträckan fram till Stockholm utan byte.

Trafikverket uppskattar att det förra året på de två spåren genom Stockholm gick 300 tåg per dygn, en minskning från tidigare år då pendeltågstrafik flyttades till en annan tunnel 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.