Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har skaffat oss en krislåda”. Vad innehåller lådan och hur förberedda är vi inför tuffa situationer i samhället? Hör i klippet. Foto: Lars Adolfsson

Nu startar beredskapsveckan – så redo är vi för kris eller krig

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar beredskapsveckan, en del i arbetet att stärka Sveriges krisberedskap. Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, växer intresset för hur man kan förbereda sig inför en kris.

Intresset märks bland annat på att antalet nedladdningar och beställningar av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” har ökat den senaste tiden. Fler än tidigare har också uppgett att de klarar sig utan samhällets stöd i sju dagar. 2021 var siffran 26 procent och motsvarande siffra året efter var 37 procent.

Troliga orsaker till intresseökningen kan vara att säkerhetsläget i Sverige har försämrats, att elpriserna stiger och hur klimatet påverkar.

I år har MSB valt temat att öva och att öva i vardagssituationer.

158 kommuner över hela landet har anmält att de deltar med aktiviteter under veckan.

Hur förberedda är vi för kris eller krig? Hör hur några personer i Eskilstuna resonerar i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.