Foto: Bildbyrån.

Nu tillåts yngre att tävla utomhus – men bara inom samma kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu har regionen kommit med sin tolkning av Folkhälsomyndighetens beslut kring utomhusmatcher för barn och unga. Nu kan ungdomar födda 2002 och senare spela matcher – men bara om laget man spelar mot kommer från samma kommun.

Det har rått förvirring kring två begrepp i Folkhälsomyndighetens besked som kom tidigare i veckan:

”Från och med den 28 april 2021 kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare. För individuella idrotter gäller att barn och unga kan tävla eller delta i en match utomhus max en gång per vecka. Matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.”

– Det är Folkhälsomyndighetens besked som gäller, men orden tävligsdag och lokalt har varit svårtolkade, säger Jörgen Hedberg, distriktsidrottschef på Rf-Sisu Sörmland.

Bara i samma kommun

Enligt honom gör Region Sörmland tolkningen att en tävlingsdag innebär samma sak som en match om man exempelvis kollar på en idrott som fotbollen.

– Man kan med andra ord inte ha en tävlingsdag där man möts i flera matcher, som i en cup, säger Hedberg.

Anledningen till ordvalet tävlingsdag har varit att inte exkludera vissa sporter.

När det sedan gäller frågan om ordet lokalt, så har Region Sörmlands smittskydd valt att tolka detta som att man får tävla mot lag från samma kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.