Foto: Saab

Nya brandflygplanet kunde inte fälla ut landningsstället – landade på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de nya brandflygplanen fick problem med landningsstället när planet skulle landa på Skavsta flygplats under onsdagseftermiddagen.- Hjulen låste sig och piloten fick landa på vattnet, säger Fredrik Hermansson, flygräddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Strax efter klockan 16 fick Sjö- och flygräddningscentralen in larmet om brandflygplanet. Tanken var att piloten skulle landa på Skavsta flygplats men när han insåg att planet inte kunde fälla ut landningsstället vände han och landade på Östersjön. Initialt fanns det uppgifter om att planet hade landet vid Nyköpings skärgård.

– Vi hade skickat ut flera resurser för att hjälpa till men vi fick återkalla alla eftersom att piloten hann landa. Lyckligtvis gick allting bra, säger Fredrik Hermansson.

Han berättar att planet håller på att felsökas.

– Brandflygplanen är ju byggda för att kunna landa på både mark och vatten men hans avsikt var ju att landa på Skavsta flygplats, säger han.

Fick inte kontakt med piloten

Räddningstjänsten larmades till flygplatsen och det blev ett stort räddningspådrag efter att man till en början inte fått kontakt med piloten. Men räddningstjänsten lämnade platsen efter att man fått det bekräftat att landningen gått bra.

– Vi vände våra styrkor efter att vi fick tag på honom, säger Ulf Sjöholm, operativ chef på räddningstjänstens ledningscentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.