Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Norrby och Lotta Collander berätta om området kring Hyndevadsdammen i klippet. Foto: Erik Kammerland/SVT

Nya dammluckor utanför Eskilstuna sätter stopp för paddlare

Uppdaterad
Publicerad

Kanotleden mellan Hjälmaren och Mälaren vid Hyndevadsån i Eskilstuna har tidigare gått att paddla i, men de nya dammluckorna satte stopp för det, då bryggan som hörde till kanotleden tagits bort. Något som hämmar friluftslivet enligt Lotta Collander på Eskilstuna SUP och Åsa Norrby på Friluftsfrämjandet.

För att kunna paddla hela sträckan behöver man numera ta bilen mellan de olika passagerna längs ån, vilket Åsa Norrby inte tycker är en bra lösning.

– Jag tycker att det är viktigt att kommunen tar sitt ansvar här. Det talas väldigt mycket om att vi ska främja vårt friluftsliv här i länet. När det görs sådana här arbeten måste man se till att planera om upp- och iläggningsplatser längs med vattnet, så att det fortfarande går att ta sig förbi på ett säkert sätt, säger hon.

Området är avspärrat

Området vid Hyndevadsdammen är nu kameraövervakat och den som överträder avspärrningen riskerar en polisanmälan.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att man inte längre kan paddla där, säger Lotta Collander, ägare av Eskilstuna SUP.

Eskilstuna kommun har fört samtal med markägaren som inte längre vill ha de här upptagningsplatserna kring Hyndevadsdammen.

– Vi får nu titta på hur den här frågan ska hanteras framåt när markägaren säger nej och bryggan inte längre ska finnas kvar. Vi äger inte marken och då får vi förhålla oss till det, säger Mattias Albers områdeschef Eskilstuna kommun.

Säkerhet vid Hyndevadsdammen

Hjälmarens vattenförbund ansvarar för säkerheten kring Hyndevadsdammen.

– Är det någon som trillar i, finns det en risk att de fastnar under dammluckorna och det är direkt livsfarligt, säger Carl von Celsing dammansvarig på Hjälmarens vattenförbund.

Hör Åsa Norrby och Lotta Collander berätta om området kring Hyndevadsdammen i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.